Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami




Wrzesień to czas, kiedy na stole co rusz pojawiają się dania z papryką. Teraz jest najtańsza, dorodna i strasznie kusi  na straganach. Ostatnio przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną z mięsem i pieczarkami. Była na prawdę pyszna. Smakowała mi bardziej niż ta z ryżem i mięsem, dlatego polecam Wam ten przepis.

Składniki:
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • ok 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • olej
  • sól 
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego 
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • ostra papryka w proszku 
Składniki:
  • Kaszę gotujemy prawie do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy
  • Pieczarki obieramy i dość drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy 
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy na nim cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy
  • Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy mieszając od czasu do czasu do momentu odparowania spod nich płynu
  • W misce łączymy kaszę, surowe mielone mięso i pieczarki. Całość dosalamy i przyprawiamy pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy
  • Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy środek z błon i pestek
  • Papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i podlewamy zalewą przygotowaną z wody ( ok 300 ml ) łyżki gęstego przecieru i szczypty soli 
  • Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1 godz 45 min
  • Ok10 min przed końcem pieczenia naczynie z papryką wyjmujemy z piekarnika i wierzch każdej posypujemy startym żółtym serem, który oprószamy jeszcze mieloną ostrą papryką. Pieczemy jeszcze do momentu, aż ser się rozpuści
  • Paprykę podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo solo
 

 
 


Komentarze

  1. o tej porze roku bardzo często faszeruję papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam papryki faszerowanej. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz