Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą






Przyszedł czas na młoda kapustę. Kupiłam dwie główki i zrobiłam z nich pyszny dodatek do młodych ziemniaków i kotleta. Danie było bardzo smakowite, a kapusta zniknęła w oka mgnieniu. Zawsze czeka się u nas na wiosnę na tę pierwszą gotowana młoda kapustę. Przyrządzam ja na kilka sposobów. Tym razem zrobiłam wersję z boczkiem, kiełbasą i przecierem pomidorowym. Świetny dodatek do drugiego dania złożonego z młodych ziemniaków i mięsa. 
Na samym dole posta podaję przepisy na inne dania z młodą kapustą.

 






Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 25-30 dag boczku ( raczej chudego )
  • 15 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 nieduże młode cebulki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Z kapusty usuwamy brzydkie wierzchnie liście, kroimy na ćwiartki i szatkujemy
  • Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka i wlewamy ok 2 szklanki wody. Solimy. Przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie ( 10-15 minut wg upodobań )
  • Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zrumieni i puści tłuszcz. Dodajemy pokrojoną cebulę ( białą część ) i smażymy chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do kapusty. Mieszamy
  • Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy do kapusty
  • Kapustę doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagotowujemy
  • Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek
 Przepisy na dania z młodą kapustą KLIK

Komentarze

  1. Aniko, świetna kapustka. U mnie też kapusta z boczkiem, ale w formie kapuśniaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Muszę zrobić taką kapustę bo uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mlodą kapuchę uwielbiam, zamiast boczku i kiełbasy ostatnio daję chudą szynke.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotujcie więcej a wałeczki rosną

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz