Szarlotka owsiana

Szarlotka owsiana


 
Za oknem zamieć śnieżna, a w domu cieplutko i pachnie ciastem. Zapach szarlotki   roznosi się szczególnie dzięki dodatkowi aromatycznego cynamonu. Tym razem szarlotka eksperymentalna, bo owsiana. Ciasta z jabłkami bardzo lubię, więc można ich znaleźć sporo na moim blogu. Może kiedyś, w przypływie czasu zbiorę je w jeden post. Tym czasem ciasto stygnie, a ja przygotowuję przepis. Jest bardzo prosty, a ciasto mega szybkie w przygotowaniu.

 

Składniki:

Na ciasto - kruszonkę:
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • garść płatków migdałowych
Na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek ( użyłam szarej renety )
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • cukier ( ilość wg uznania - ja dałam 3 duże łyżki )
Sposób wykonania:
  • Masło roztapiamy i chodzimy
  • Mąkę, płatki owsiane, cukier odmierzamy i łączymy ze sobą. Gdy masło przestygnie mieszamy z masłem
  • Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki, a następnie na mniejsze części i kroimy na małe plasterki. Dodajemy cynamon, cukier i rodzynki. Mieszamy
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciut więcej niż połowę ciasta. Ugniatamy dłonią. Na tak przygotowany spód nakładamy jabłka, wyrównujemy.
  • Drugą część kruszonki mieszamy z płatkami migdałowymi i nakładamy równomiernie na jabłka. Delikatnie ugniatamy
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny aż góra nabierze złocistego koloru
  • Ciasto studzimy w formie i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak stężeje

Komentarze

Prześlij komentarz