wtorek, 8 maja 2012

Golonka z indyka pieczona w rękawie

Golonka z indyka pieczona w rękawie

   Czasem zamiast tradycyjnej golonki wieprzowej robię golonkę z indyka. To oczywiście zupełnie inny rodzaj mięsa, a więc zupełnie inny smak, który z golonką wieprzową nie ma nic wspólnego, ale golonka z indyka jest równie smaczna i na pewno delikatniejsza. Nie trzeba jej też tak długo piec, jak golonki wieprzowej. Wystarcza ok. 90 minut pieczenia w piekarniku w 180 stopniach. Dobrze upieczone mięso powinno odchodzić od kości ( dotyczy to również golonki wieprzowej ).
Przy tej golonce nie ma tez specjalnie dużo pracy. Obtacza się ją w przyprawach ( ja stosuję gotową przyprawę do indyka ) i wkłada do piekarnika w foliowym rękawie do pieczenia.
 Składniki: ( na 3 porcje ) 
  • 3 golonki z indyka
  • przyprawa do indyka ( ok 1/2 opakowania )
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

     Golonki myjemy i obtaczamy w przyprawie do indyka ( ja stosuję gotową mieszankę, można wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy i dopiero nacierać mięso).
     Następnie odcinamy odpowiedni kawałek foliowego rękawa i wkładamy do niego golonki ( ja daję wszystkie 3 do jednego rękawa).
     Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz